欢迎来到麦多课文档分享! | 帮助中心 海量文档,免费浏览,给你所需,享你所想!
麦多课文档分享
全部分类
  • 标准规范>
  • 教学课件>
  • 考试资料>
  • 办公文档>
  • 学术论文>
  • 行业资料>
  • 易语言源码>
  • ImageVerifierCode 换一换
    首页 麦多课文档分享 > 资源分类 > DOCX文档下载
    分享到微信 分享到微博 分享到QQ空间

    2018年湖北省随州市中考真题英语及答案解析.docx

    • 资源ID:1516107       资源大小:50.46KB        全文页数:15页
    • 资源格式: DOCX        下载积分:2000积分
    快捷下载 游客一键下载
    账号登录下载
    微信登录下载
    二维码
    微信扫一扫登录
    下载资源需要2000积分(如需开发票,请勿充值!)
    邮箱/手机:
    温馨提示:
    如需开发票,请勿充值!快捷下载时,用户名和密码都是您填写的邮箱或者手机号,方便查询和重复下载(系统自动生成)。
    如需开发票,请勿充值!如填写123,账号就是123,密码也是123。
    支付方式: 支付宝扫码支付    微信扫码支付   
    验证码:   换一换

    加入VIP,交流精品资源
     
    账号:
    密码:
    验证码:   换一换
      忘记密码?
        
    友情提示
    2、PDF文件下载后,可能会被浏览器默认打开,此种情况可以点击浏览器菜单,保存网页到桌面,就可以正常下载了。
    3、本站不支持迅雷下载,请使用电脑自带的IE浏览器,或者360浏览器、谷歌浏览器下载即可。
    4、本站资源下载后的文档和图纸-无水印,预览文档经过压缩,下载后原文更清晰。
    5、试题试卷类文档,如果标题没有明确说明有答案则都视为没有答案,请知晓。

    2018年湖北省随州市中考真题英语及答案解析.docx

    1、2018年湖北省随州市中考真题英语一、听力测试(共三节,满分25分)(略)二、单项选择(本题共10分,每小题1分)从每小题A、B、C、D四个选项中,选出一个可以填入空白处的最佳选项。11. May is _ fifth month of the year。Its _ very pleasant month.A. the; theB. the; aC. a; aD. the; /解析:考查冠词。句意“五月是一年中的第五个月。这是个非常愉快的月份。”第一个空,表示“第五月”,序数词前用the。第二个空,泛指一个非常愉快的月份。very是以辅音音素/v/开头,用a修饰。 答案:B12. Some p

    2、eople wont realize the importance of their health _ they lose it.A. becauseB. afterC. whenD. until解析:选项A意为:因为,选项B意为:在之后,选项C意为:当时候。选项D意为:直到。notuntil直到才,是固定句型。结合句意:有些人直到失去健康才意识到健康的重要性。答案:D13. It was late. She opened the door_ because she didnt want to wake up her parents. A. heavilyB. loudlyC. quietly

    3、D. angrily解析:首先明确选项中每个单词或短语的意思,A:沉重地/大量地(副词);B:大声地(副词);C:悄悄地(副词);D:生气地(副词);根据题干结合.she didnt want to wakeup her parents。推测设空处句子的句意是“已经很晚了,她悄悄打开门,因为她不想吵醒她的父母。”由此判断句子中缺少“悄悄地”一词。答案:C14. Im worried about tomorrows talent show.Be confident! If you dont believe in yourself, _ will.A. nobody B. anybodyC. ev

    4、erybodyD. somebody解析:nobody的意思是“没有人”;anybody的意思是“任何人”;everybody的意思是“每个人”;somebody的意思是“某个人”;根据If you dont believe in yourself因此可知这 句话的意思是“要自信!如果你不相信你自己,没有人会成功。”答案:A15. Did you see a girl with an English book in her hand pass by just now?No, sir. I _ a magazine.A. readB. am readingC. was readingD. wou

    5、ld read解析:根据句意“你刚才看到一个拿着一本英语书的女孩经过了吗?没有先生。我正在读一本杂志。”可知要用过去进行时,其构成是was/ were doing。A一般现在时;B现在进行时;C过去进行时;D过去将来时。答案:C 16._sweet the flowers smell in spring!Yes, many tourists come to enjoy them every day.A. WhatB. HowC. What aD. How a解析:根据sweet the flowers smell in spring!可知这里考查了感叹句,本句的中心词是sweet,它是一个形容

    6、词,根据How+形容词/副词+主语+谓语!答案:B17.As we _on our new journey,we shouldnt forget where we came from。A. take outB. set out C. cut outD. blow out解析:考查动词短语。句意:当我们踏上新的旅程,我们不应该忘记我们来自何处。takeout拿出;set out出发;cut out删除;blow out吹灭。根据题干As we _on our new journey,we shouldnt forget where we came from.可知这是一个主从复合句。as在这里引导

    7、的时间状语从句,表示当时,主语we, set out on a journey表示上路,动身,即当我们踏上新的旅程,我们不应该忘记我们来自何处。故选B。答案:B18. What did Tom say to you just now, John?He asked _.A. why I am so happy todayB. who did I play football with after school C. what will I do for the weekendD. if I could go to the movies with him tonight解析:根据He asked可知

    8、,本题考查宾语从句,宾语从句中一般为陈述语序,选项BC是疑问语序,所以排除掉;这里asked是过去式,从句也应该用过去时。 答案:D19. What are you looking for?Im looking for the dictionary_ you lent me last week.A. whoB. whatC. thatD. when解析:分析句子,结合选项,推测意思是你正在寻找什么?我正在找你上周借给我的字典。考查定语从句的引导词。先行词是the dictionary,是物,引导词应该是that或which。答案:C20. Excuse me, wheres the libra

    9、ry? _. Im new here, too.Thank you all the same.A. Sorry, I dont knowB. That way, pleaseC. This is the libraryD. There it is解析:考查情境对话。A对不起,我不知道。B请那边走。C这是图书馆。D情况就是这样。结合语境“劳驾,请问图书馆在哪里?_。我也是新来的。谢谢你。”可知,应该是“对不起,我不知道”。答案:A三、完形填空(本题共15分,每小题15分)阅读下面短文,从每小题所给的四个选项中,选出一个最佳选项。 Once there was a very helpful and

    10、 kindhearted man. He would help anyone 21expecting anything in return.One day while walking along a dusty road, the man saw a wallet,so he 22 thewallet。But then he found it was 23 . Suddenly a woman and a policeman turned up andcaught him.The woman kept on asking where her 24 was, but the man answer

    11、ed, “It wasempty 25 I found it.” The woman shouted at him, “Please give it back to me, and itsmy sons tuition(学费).” The man saw that the woman really felt 26 , so he handedover all his money. He could see that the woman was a single mother. The woman left and thepoliceman asked the man more 27 .One

    12、day while the woman was going to her sons school, she noticed that 28 waswalking behind her. She thought that he 29 rob(抢劫)her, so she walked to apoliceman. He was the same policeman that she had taken along to claim her money. The woman told him about the man following her. They ran to him, and saw

    13、 that he was the same man thatthey had caught 30 days ago.He looked very weak and the woman was 31 . The policeman said to the woman,“He wasnt the thief that day, but having heard about your situation, he 32 you hismoney” Then the man told the woman, “Please go ahead and 33 your sons tuition. I sawy

    14、ou and followed you to make sure that no one would steal your money again.” The woman wastoo moved to say 34 .Life may give you a strange experience: sometimes it shocks you 35 sometimes itshocks also surprise you. Be kind and generous. Learn to appreciate what you are given.21.A. byB. withoutC. for

    15、D. with22.A. threw awayB. put down C. looked forD. picked up23.A. emptyB. dirtyC. heavyD. cheap24.A. bagB. sonC. moneyD. home25. A. beforeB. whenC. untilD. unless26.A. poorB. seriousC. dangerousD. sad27.A. questionsB. adviceC. reasons D. examples28.A. everyoneB. anyoneC. someone D. no one29.A. shoul

    16、dB. cantC. mustntD. might30.A. littleB. a fewC. a littleD. few31.A. happy B. excitedC. surprisedD. successful32.A. sentB. gaveC. keptD. filled33.A. payB. borrowC. spendD. take 34.A. anythingB. everythingC. somethingD. nothing35.A. forB. soC. andD. or解析:21.考查介词辨析。A由;B没有;C为;D和。根据Once there was a veryh

    17、elpful and kindhearted man. He would help anyone 21 expecting anything inreturn. One day while walking along a dusty,从前有一位非常乐于助人、心地善良的人,后面 他会帮助任何人不求任何回报,故答案是B。22.考查短语辨析。A扔掉,B放下;C寻找;D捡起;根据后面he found it was empty发现是空的,应该是捡起,故答案是D。23.考查形容词辨析。A空的;B脏的;C重的;D便宜的;根据下文It was empty可知是空的,故答案是A。 24.考查名词辨析。A包;B儿

    18、子;C钱;D家;根据上文wallet钱包,应该是问钱在哪,故答案是C。25.考查介词辨析。A在之前;B当时;C直到;D除非;根据It was empty 25I found it.是空的,后面是我发现时,应该是when引导的时间状语从句,故答案是B。26.考查形容词辨析。A贫穷的;B严重的;C危险的;D伤心的;根据The man saw thatthe woman really felt结合语境,女人没找到钱,应该是非常伤心,故答案是D。27.考查名词辨析。A问题;B建议;C原因;D例子;根据the policeman asked the manmore警察应该问了更多的问题,故答案是A。28

    19、.考查代词辨析。A所有人;B任何人;C某人;D没有人;根据she noticed that 28was walking behind her.后面说在她后面走,应该是发现某人,故答案是C。29.考查动词辨析。A应该;B不能;C不必;D可能;根据后面so she walked to a policeman所以她向警察走去,应该是以为可能会被抢劫,故答案是D。30.考查形容词辨析。A几乎没有;修饰不可数名词;B一些,修饰可数名词;C一点 点,修饰不可数名词;D几乎没有,修饰可数名词;根据saw that he was the same man that theyhad caught 30 days

    20、 ago.后面是可数名词,应该是几天前看见的那个男人,故答案是B。31.考查形容词辨析。A开心;B兴奋;C惊奇;D成功;根据He looked very weak and thewoman was他看起来非常虚弱,女人应该是非常吃惊,故答案是C。32.考查动词辨析。A发送;B给;C保持;D填满;根据前面He wasnt the thief that day,but having heard about your situation那天他不是小偷,但听说了你的情况,后面you his money应该是把他的钱给你了,故答案是B。33.考查动词辨析。A付钱;B借;C花费;D拿;根据后面your s

    21、ons tuition,应该是去给你儿子付学费,故答案是A。34.考查代词辨析。A任何东西,用于否定句或问句;B所有东西;C某些;D没有什么;根据The woman was too moved to say这个女人太感动了,不能说出任何话,否定句,故答案是A。 35.考查连词辨析。A为;B所以;C和;D或者;根据sometimes it shocks you 35sometimes it shocks also surprise you有时它会让你震撼35,有时它也会让你吃惊,并列关系故答案是C。答案:2125: BDACB 2630: DACDB 3135: CBAAC四、阅读理解(本题共3

    22、0分,每小题6分)AAs young students。you have many dreams. These dreams can be very big, such as winningthe Nobel Prize; they can also be small, such as becoming one of the best students in your class.Once you find a dream, what do you do with it? Do you ever try to make your dream cometrue?Andrew Matews, an

    23、 Australian writer, tells us that making your dreams come true is lifesbiggest challenge. You may think youre not very good at some school subjects, or that its impossible for you to become a writer, Those kinds of ideas stop you from realizing your dream.In fact, everyone can realize his dream. The

    24、 first thing you must do is to remember what yourdream is. Dont let it leave your heart. Keep telling yourself what you want every day and thenyour dream will come true faster. You should know that a big dream is,in fact, made up of manysmall dreams. You must also never give up your dream, There wil

    25、l be difficulties on the road to yourdreams。But the biggest difficulty comes from you. You need to decide what is the most important.Studying instead of watching TV will help you to get better exam results, while saving five yuaninstead of buying an ice cream means you can buy a new book.As you get

    26、closer to your dream, it may change a little. This is good as you have the chanceto learn something more useful and find new hobbies.36. The biggest difficulty on the road to your dreams comes from_.A. yourselfB. your friendsC. your schoolD. your parents解析:细节理解题。根据倒数第三行There will be difficulties on

    27、the road to your dreams。But the biggest difficulty comes from you在通往梦想的道路上会有困难,但最大的困难来自于 你。可知,通往梦想的路上最大的困难来自于你自己。选A。答案:A37. Which of the following is NOT mentioned in this passage?A. You may think you re not good at some school subjects.B. Making your dreams come true is lifes biggest challenge.C. L

    28、istening to English more can help you realize your dream.D. You must never give up your dream.解析:细节理解题。根据第三段You may think youre not very good at some school subjects你可能认为你不擅长某些学校科目。可知,A选项提到了。根据第三段tells us that making yourdreams come true is lifes biggest challenge告诉我们让梦想成真是人生最大的挑战。可知,B选项提到了。根据倒数第三行Y

    29、ou must also never give up your dream你也必须永不放弃你的梦想。可知,D选项提到了。故C选项多听英语可以帮助你实现梦想。没提到。选C答案:C 38. How can you make your dream come true faster?A. Remember what your dream isB. Dont let your dream leave your heartC. Keep telling yourself what you want every dayD.A. B and C解析:细节理解题。根据第四段The first thing you

    30、 must do is to remember what your dreamis。Dont let it leave your heart。Keep telling yourself what you want every day and then yourdream will come true faster你必须做的第一件事是记住你的梦想是什么。不要让它离开你的心。每天告诉自己你想要什么,然后你的梦想会更快实现。可知,A,B,C都正确。选D。答案:D BMy grandma had a wonderful day yesterday at my moms house for Thanks

    31、giving. She didnt remember our names or the last time we were all together. She asked us a million questions, mostrepeating from just moments ago. What my grandma did know at that point was love. The wholefamily were focused on her laugh and her smile.Grandma raised all of us. She let us ride mattre

    32、sses(床垫)down the stairs, ski on the littlehill in her backyarD. and watch movies at late night. She taught all 9 grandkids how to swim in the pool。She taught us how to be creative, make Christmas cookies, and help those less fortunate(幸运的)than us. Its hard to believe that she doesnt remember our nam

    33、es or other childrens.But for her sake its all OK. I tell her that its just all right and thats how its supposed to be. Aslong as shes happy, the memory doesnt need to be here.Theres one name she does remember, though。She called him by his name: Chariie. HerCharlie. We miss what my grandma used to b

    34、e and we miss her Charlie. But yesterday was awonderful day for us. We had her laugh and through that laugh and the way she said his name, wehad grandpa there too.39. What does the underlined word raised mean in Chinese?A.筹集B.抚养C.支持D.捐助 解析:词义猜测题,根据文中的后面She let us ride mattresses(床垫)down the stairs,

    35、skion the little hill in her backyarD. and watch movies at late night. She taught all 9 grandkids how toswim in the pool. She taught us how to be creative, make Christmas cookies, and help those lessfortunate(幸运的)than us.她让我们在后院的小山坡上骑着床垫,滑雪,在深夜看电影。她教了9个孙子们如何在游泳池里游泳。她教我们如何有创造力,做圣诞饼干可知raised应该抚养的意思,故答

    36、案是B。答案:B40. Grandma taught the kids the following things EXCEPT_.A. how to swim in the poolB. how to be creative and make Christmas cookiesC. how to help those less fortunate than themD. how ot get on well with other children解析:细节理解题,根据文中的第2段She let us ride mattresses(床垫)down the stairs, ski on the

    37、little hill in her backyarD. and watch movies at late night. She taught all 9 grandkidshow to swim in the pool. She taught us how to be creative, make Christmas cookies, and helpthose less fortunate(幸运的)than us.她让我们在后院的小山坡上骑着床垫,滑雪,在深夜看电影。她教了9个孙子们如何在游泳池里游泳。她教我们如何有创造力,做圣诞饼干,帮助那些不幸的人,可知没有提到D,故答案是D。答案:D

    38、41. Whats the writers attitude(态度)towards his grandma?A. He didnt care about his grandmA.B. He was worried about his grandmA.C. He was thankful to his grandmA.D. He was angry with his grandmA.解析:细节推理题,根据文中的第2段Grandma raised all of us. She let us ride mattresses(床垫)down the stairs, ski on the little

    39、hill in her backyarD. and watch movies at late night. She taught all 9 grandkids how to swim in the pool. She taught us how to be creative, make Christmascookies, and help those less fortunate(幸运的)than us. Its hard to believe that she doesntremember our names or other childrens. But for her sake its

    40、 all OK. I tell her that its just all rightand thats how its supposed to be。As long as shes happy, the memory doesnt need to be here.她让我们在后院的小山坡上骑着床垫,滑雪,在深夜看电影。她教了9个孙子们如何在游泳池 里游泳。她教我们如何有创造力,做圣诞饼干,帮助那些不幸的人,可知奶奶抚养了作者等长大成人,现在虽然失忆了,但作者是非常感谢奶奶的,故答案是C。答案:C CWere sitting too much and its dangerous. Most Am

    41、ericans spend more than seven hourssitting every day, and the more you sit, the weaker your body will be. Fortunately, there are simplechanges you can make during the dayanywhere, even at the workplaceto improve yourhealth.Park a few blocks away from the office each morning and walk to work.This all

    42、ows you to start off your mornings actively and be ready to take on the work. If youtake the bus, get off one stop earlier to take some light exercise before 8A. m.Get up and move around the office once every 6090 minutes. When youre busy with work, its easy to forget the time. Set the alarm to remi

    43、nd(提醒)youto get up and take a walk around the office. You can use this time to fill up your water bottle or goto the bathroom.Ask questions and discuss questions face to face.Go to your coworkers office to discuss questions face to face, rather than send an emailevery time you have a question. This

    44、gives you a good excuse to move.Use your lunch break to move around outside.So many Americans today work during their lunch break. When possible, take advantage of(利用)this time to walk outside and enjoy the nice weather. Fresh air can make you keep aclear mind.42. Every morning, we can park a few bl

    45、ocks away from the office to_.A. take some light exerciseB. find a good place to park C. save some moneyD. take a walk in the park解析:细节理解题。根据第三行Park a few blocks away from the office each morning andwalk to work.每天早上在离办公室几个街区的地方停车,然后步行去上班。第四行If you takethe bus, get off one stop earlier to take some

    46、light exercise如果你坐公共汽车,提前一站下车做些少量的锻炼。可知,每天早上,我们可以在离办公室几个街区的地方停车,做少量的锻炼。选A。答案:A43. What can we do when we get up to walk around the office?A. To play games with our coworkers.B. To fill up the water bottle.C. To enjoy the nice weather.D. To walk to work. 解析:细节理解题。根据第三段Set the alarm to remind(提醒)you t

    47、o get up and take awalk around the office. You can use this time to fill up your water bottle or go to the bathroom.设置闹钟提醒你起床,在办公室四处走走。你可以用这个时间来装满你的水瓶或者去洗手间。可知,当我们起床在办公室四处走动的时候我们可以把水瓶装满。选B。答案:B 44. Which sentence is right according to the passage?A. We should discuss questions face to face during th

    48、e lunch break.B. We should send an email every time we have a question.C. FewAmericans spend more than seven hours sitting every day.D. We should move our bodies every 6090 minutes during the workend.解析:推理判断题。根据第二点Get up and move around the office once every 6090minutes每60到90分钟在办公室里起来四处走动一次。可知,我们应该在

    49、工作中每隔60到90分钟移动一次身体。选D。答案:D45. The passage mainly tell us_during the workday.A. ways to be more activeB. its dangerous to sit too muchC. the importance of taking exercise D. ways to get along with coworkers解析:主旨大意题。根据第一段and the more you sit, the weaker your body will be.Fortunately, there are simple changes you can make during the dayanywhere, even at theworkplaceto improve your health.你坐得越多,身体就越虚弱。幸运的是,你可以在白天做任何简单的改变无论是在任何地方,甚至在工作场所,都能改善你的健康。及四小点建议。可知,主要告诉我们工作日期间锻炼的


    注意事项

    本文(2018年湖北省随州市中考真题英语及答案解析.docx)为本站会员(cleanass300)主动上传,麦多课文档分享仅提供信息存储空间,仅对用户上传内容的表现方式做保护处理,对上载内容本身不做任何修改或编辑。 若此文所含内容侵犯了您的版权或隐私,请立即通知麦多课文档分享(点击联系客服),我们立即给予删除!




    关于我们 - 网站声明 - 网站地图 - 资源地图 - 友情链接 - 网站客服 - 联系我们

    copyright@ 2008-2019 麦多课文库(www.mydoc123.com)网站版权所有
    备案/许可证编号:苏ICP备17064731号-1 

    收起
    展开