1、2016年江苏省苏州市中考真题英语1. Edward and William are brothers. There is _uncommon similarity between _twoboys.A. an;不填B. an;theC. a;不填D. a;the解析:考查不定冠词(a,an);定冠词(the).第一个设空处表达的意思是“罕见的相似性”表泛指,其中形容词uncommon是以元音音素开头,所以用不定冠词an;第二个设空处表示“那两个男孩”,是特指,所以用定冠词the,故选B.答案:B 2.Heres a box of chocolate on our desk. For me o
2、r for your mom?Its _Dad. Happy Fathers Day!A. hersB. herC. yoursD. you解析:考查物主代词。hers她的,名词性物主代词;her她,人称代词宾格,作及物动词或介词的宾语;you你,你们,人称代词主格作句子主语,人称代词宾格作宾语;yours你的,你们的,名词性物主代词,充当名词作用;根据问句“For me or for your mom”在两者中进行选择,结合答语可知这是父亲与子女之间的对话,这盒巧克力给爸爸的,Its your chocolate./Its yours.故选:C.答案:C 3.What does Justin
3、 Biebers song Never Say Never impress you most?It tells us that we_do almost anything if we never give up.A. canB. have toC. shouldD. need解析:考查情态动词。can可以;have to不得不;should应该;need需要.根据It tells us thatwe do almost anything if we never give up,可知这里的意思是如果我们不放弃,我们就可以做任何事情. can可以,能够.故选A.答案:A4.Agood studen
4、t connects what he reads_what he sees around him.A. for B. withC. inD. on 解析:考查方式介词。根据关键词connects并结合句意可知是将所读和周围所看见的两者联系起来,结合动词connect用connectwith把和联系起来,故答案是B.答案:B5.Oh,dear!Apower cut!Sorry,I didnt know you_the washing machine.A. are usingB. usedC. useD. were using解析:考查过去进行时。下文的I didnt know是主句,是一般过去时
5、,后面跟上宾语从句,从句也要用相应的过去时态,结合句意是停电的时候他正在用洗衣机,故用过去进行时was/were+doing,主语you,故were,使用use的现在分词using,故答案是D. 答案:D6. To make your DIY work perfect,youd better not start_you get all the tools ready.A. whenB. whileC. beforeD. after解析:考查从属连词。根据语境以及上下文,本题考查的是连词的用法.根据设空处前后句可以推测句意是“为了使你的手工作品完美,在准备好所有的工具之前你最好不要开始。”表示“
6、在以前”用before,故选C.答案:C7. If the customer rings up for me again,please_the call to the sales department. A. run throughB. look throughC. go throughD. put through解析:考查动词短语。run through贯穿;look through仔细检查;go through通过,用完;putthrough接通。根据If the customer rings up for me again,可知如果客户再次为我打电话,请把电话转接到销售部. put th
7、rough接通.故选D.答案:D8._pale you look!Are you feeling all right?Im not feeling well. Ive got toothache.A. How aB. How C. What aD. What解析:考查感叹句。根据pale you look!可知这里考查了感叹句,本句的中心词是pale,它是一个形容词,根据How+形容词/副词+主语+谓语!故选B.答案:B 9. Steve Jobs was full of_always coming up with new ideas which led to great changesin
8、society.A. instructionB. invitationC. introductionD. invention解析:考查名词的词义辨析。instruction教诲;invitation邀请;introduction介绍;invention发明;根据句中信息always coming up with new ideas which led to great changes in society推知上句句意:史蒂夫乔布斯富有发明创造力;故选D.答案:D10. Our teacher often advises us _the habit of making notes while r
9、eading.A. to develop B. developC. to developingD. developing解析:考查不定式。结合汉语意思,根据Our teacher often advises us可知,此处的谓语动词是advise,表示建议某人做某事,常用表达为advise sb to do sth.所以此处应使用to develop,表示建议我们养成记笔记的习惯。故选A.答案:A11.Playing video games is a waste of time.I cant agree more. There are_meaningful things to do.A. th
10、e mostB. the leastC. more D. less解析:考查形容词的比较级和最高级。根据答语“I cant agree more. ”表示完全赞同,完全赞同玩电子游戏是浪费时间。这里句子意思中用了比较级“有更多有意思的事情可做。”themost/the least修饰多音节形容词的最高级,less不如,修饰多音节形容词的比较级;more更多,修饰多音节形容词的比较级,故选:C.答案C12. Theres no ticker left for Lang Langs piano concert. _you_your sister can go toit.A. Both;andB.
11、Not only;but alsoC. Either;orD. Neither;nor 解析:考查并列连词。根据语境以及上下文,本题考查的是连词的用法。根据第一句话的句意“朗朗的钢琴演奏会没有剩余的票了”可以推断后面一句话表达的意思是“你和你妹妹都不能去参加音乐会。”,表示“既不也不”用短语neither;nor,故选D.答案:D 13.Hobo and Eddie _the cinema to watch the film Zootopia.Oh,thats why I cant find them now.A. have gone toB. have been toC. has gone
12、toD. has been to解析:考查现在完成时。have/has been to表示去过某地,人已经回来;have/has gone to表示去了某地,人未回来.根据thats why I cant find them now,可知那就是我现在为什么找不到他们的原因,说明了他们两个人现在不在这里,去看电影了。所以应用have/has gone to. Hoboand Eddie是两个人,所以助动词应该用have.故选A.答案:A.14.Daniel,could you tell me_? Certainly,in Brazil.A. when the 2016 Olympics will
13、 be heldB. when will the 2016 Olympics be heldC. where the 2016 Olympics will be heldD. where will the 2016 Olympics be held解析:考查宾语从句。根据Could you tell me,可知本句考查了宾语从句的用法.在宾语从句中所使用的语序应该是陈述句语序,选项BD是疑问句语序,排除掉。再根据in Brazil,可知这里表示的是地点,提问地方的话应该用where.故选C.答案:C.15.Id like to choose yellow as the colour of ou
14、r bedroom._. The colour brings me a warm and comfortable feeling.A. No way B. Sounds greatC. In your dreamsD. I cant decide解析:考查常用日常交际用语。No way决不;Sounds great听起来好极了;In your dreams梦中才有的;I cant decide我不能决定;根据答语The colour brings me a warm and comfortablefeeling推知答语对上述意见表示赞成;故选B.答案:B第二部分完形填空(共1小题;每小题10分
15、,满分10分)请认真阅读下面短文,从短文后各题所给的A、B、C、D四个选项中,选出最佳选项。16. The earliest maps were probably drawn in the Middle East. Some of these maps have(16)and they show us the people at that time thought the earth flat(平的).As timewent by,the pictures became more detailed and maps were more(17)made. Later on, ancient Gr
16、eeks(希腊人)used their(18)of math and science to make maps. Greek mapstell us the Greeks knew the world was(19).From simple pictures,mapmaking has turned into a science. Maps are made(20)surveying(勘测)land. In the 1900s,people around the world started to share information to make(21)maps. With the help
17、of the photographs taken from the sky and space,maps arenow more exactly made than ever.(22)the world is always changing,we will always neednew maps.There are many types of maps,but almost all use(23)and pictures to describe what aplace is like when the map is made.Amap usually tells what the pictur
18、es(24). Some mapsmay show the whole world.Aroad map will help you know the(25)from one place toanother. Other maps may use pictures to show the temperature and population in different places.16.A. disappearedB. survivedC. goneD. left解析:考查动词用法及语境辨析。根据后句they show us the people at that time thought the
19、 earth flat(它们向我们展示出那时人们认为地球是平的),可知前句应表达的是其中一些在中东幸存下来的地图,只有这样我们才能了解到这一点。结合选项应用形容词survive,意为“幸存”,此处使用的是在现在完成时中的过去分词survived故选B答案:B17.A. slowlyB. simplyC. correctlyD. carelessly解析:考查副词用法及语境辨析。根据关键词more detailed(更详细的)中间用and连接,应为并列关系,所以后面的意义也应该表达地图进步之意,结合选项的含义:slowly副词慢地;simply副词简单地;correctly副词正确地;carel
20、essly副词粗心地;很显然,此处应该用副词correctly修饰动词made,指地图的绘制越来越详细和正确。故选C 答案:C18.A. knowledgeB. courageC. energyD. challenge解析:考查名词用法及语境辨析。根据后面的关键词of math and science联系实际可知此处应是指古希腊人利用数学和科学知识制作地图,故此处用名词knowledge知识。故选A答案:A19.A. longB. smallC. square D. round解析:考查形容词用法及语境辨析。根据前句ancient Greeks(希腊人)used their knowledge
21、of math and science to make maps可知古希腊人运用数学和科学知识绘制的地图肯定是比较先进的,以前的人们认为地球是平的,故猜测这个时候希腊人已经知道地球是圆的,结合选项,故用形容词round,圆的。故选D 答案:D20.A. intoB. byC. ofD. from解析:考查介词用法及语境辨析。根据前句的前提mapmaking has turned into a science(制作地图已经变成了一种科学)并联系后句Maps are madesurveying(勘测)land肯定是说地图的用途,联系are made可知此句为一般现在时的被动语态,这里是表达地图被用
22、于做什么,结合后面的动名词surveying可知此处应用介词by,指运用地图的方式,此句是指地图被用于勘测土地故选B答案:B21. A. cleanerB. lighterC. betterD. older解析:考查比较级用法及语境辨析。根据people around the world started to share information可知在世界各地的人们开始分享信息的情况下应当能制作出更好的地图,结合选项应该用good的比较级better故选C答案:C22.A. ThoughB. SoC. UnlessD. Since 解析:考查连词用法及语境辨析。根据后句we will alway
23、s need new maps(我们将一直需要新地图)可知此句是上句引起的结果,所以上句应表达为什么需要新地图的原因,结合选项的意义,只有连词since有“因为”之意,后引导原因状语从句,此句是指因为世界总是变化,所以我们将一直需要新地图。故选D答案:D23.A. soundsB. modelsC. wordsD. stories解析:考查名词用法及语境辨析。根据关键部分and pictures to describe what a place islike可知尽管地图有多种,但是绝大部分还是用和图画去描述一个地方的特征;结合地图的特点,根据所给词的词义可知这里应用名词words“文字“去表达
24、才符合实际,意为地图 用文字和图画去描述一个地方。故选C答案:C24.A. stand forB. go for C. ask forD. wait for解析:考查动词短语用法及语境辨析。根据下文所举的例子Some maps may show the wholeworld,Aroad mapOther maps may use pictures to show都是在说不同的地图图片的重要性;结合所在句子的语境Amap usually tells what the pictures并联系地图的功能可知地图通常告诉我们图片代表什么,结合选项故用动词短语stand for“代表”。故选A答案:A2
25、5.A. weatherB. distanceC. featureD. culture.解析:考查名词用法及语境辨析。根据关键词Aroad map(路线图)及from one place to another可知路线图当然就是帮助我们知道两地之间的距离的地图,所以此处应用名词distance表距离。故选B答案:B第三部分阅读理解(共4小题;每小题4分,满分24分)请认真阅读下面短文,从短文后各题所给的A、B、C、D四个选项中,选出最佳选项。26. CoffeeOur dads just bought a coffee machine,The most unusual thing youve e
26、ver seen.It grinds(碾碎)the beans and it heats the milk.The coffee comes out as smooth as silk.He makes cappuccino with chocolate on top. The coffee he makes is as good as the shop.He can make short black as well as long.Dad likes his coffee hot and strong.Mum says that coffees not good for me,If I wa
27、nt something hot to have Milo or tea.But in summertime when the weather is hot.Dad makes iced coffeeI like that a lot!26. Whenever Dad makes a cup of coffee,he .A. goes to the coffee shopsB. plays with the machineC. grinds beans with the machine D. buys a new coffee machine解析:推理判断题。根据第一节诗中Our dads j
28、ust bought a coffee machine,The most unusualthing youve ever seenIt grinds(碾碎)the beans and it heats the milkThe coffee comes outas smooth as silk讲到我们的爸爸刚买了一个咖啡机。它碾碎豆子加热牛奶。制成的咖啡柔滑如丝。可推知每当爸爸制咖啡时他用机器碾碎豆子,故选C。 答案:C27. Which word best describes how Dad feels when he makes a cup of coffee?A. SatisfiedB.
29、TiredC. ExcitedD. Touched.解析:推理判断题。根据第二节诗中The coffee he makes is as good as the shop“他制成的咖啡像店里的一样美味”可推知爸爸对他制成的咖啡非常满意故用一个词描述爸爸对他制成的咖啡的感受是“满意的”即“Satisfied”,故选A。答案:A 28.28. The material above is .A. a book report B. a book listC. a book reviewD. a book cover解析:细节理解题根据对画面的观察像是一本书的一页;再结合其内容包括了本书的书名,作者,还有
30、书的相关情节简介,对整套书的书名介绍以及读者的反响,还有出版社的名称,通过这些内容我们可以判断这是一本书的封面a book cover故选D答案:D29. Which of the following is NOT included in the Detective Charlies series?A. The Case of a Murder in the NeighbourhoodB. The Secret of the Floating House on the RiverC. The Mystery at the Mill in North VillageD. The Truth of
31、 Prince Richards Kidnap 解析:细节判断题根据文中出现的这套系列侦探小说的四部书名,分别是The Case of aMurder in the Neighbourhood,The Mystery at the Mill in North Village,The Truth of PrinceRichards Kidnap,The secret of the lonely island,可知在查理侦探系列小说中不包括The Secretof the Floating House on the River这本书。故选B答案:B30. What can we learn fro
32、m the material?A. The writer of the book is Lenny Pinkaton.B. Charlie didnt find any clues till the end of the story.C. The book was published by Marvellous News Press.D. Charlies series are popular with young readers.解析:推理判断题.根据Jamie Pinkaton可知这是这本书的作者,而不是Lenny Pinkaton,故A错误;根据查理侦探在房子后面发现了一些不是Lenny
33、家人留下的脏的脚印可知查理最后找到了破案的线索,故B错误;根据出版社的名称为Marvellous Tales Publishing,不是 Marvellous News Press,故C错误;根据有超过5万的年轻读者欣赏了这部侦探小说可知这部小说很受年轻读者欢迎,故D说法正确。故选D.答案:D31. During my first two weeks at the University of California,Berkeley,I experienced someunexpected,funny,and sometimes embarrassing(令人尴尬的)situations.All
34、ow me to sharesome with you.But first,let me give advice to other foreign students who plan to study in the United States.Check the weather before coming!I was very sure that California was sunny all year around so Ileft all my jackets and sweaters in Paris. It was a huge mistake!It rained almost ev
35、ery day duringthe first week in Berkeley.I have to say that I quickly forgot these unlucky events. Life in Berkeley is very pleasant andeverything is so easy compared to Paris. For example,in only 24hours I bought a mobile phone and made the lease(租约)agreement for a flat. Whats more,almost all the s
36、hops are open onSunday,which is very practical for me.The first thing that surprised me is that students may come late to class. They freely enter andleave the classroom many times during class,In France,students respect the teachers lesson,sothey are never late and they leave the classroom only at
37、the end of the class.The local people in California are in general very nice,open and active,However,I am nottotally used to their habits yet. Indeed,I was used to shaking my friendshands every day inFrance. During my second day at Berkeley,I shook the hand of one of my classmates whom I hadmet the
38、day before and he told me“I think we already met!”Another funny story happened during the first party I attended:Agirl that I meet before cameto hug me. I thought she wanted to kiss me like we usually do in France to say hello. So I kissedher and she seemed a little bit embarrassed.I live a great ex
39、perience at present,and I would just encourage any student to become a member in a program at UC,Berkeley.31.According to the writers advice,before students study inAmerica,they should .A. make a lease agreement for a flatB. leave their warm clothes at homeC. pay attention to the local weather D. pr
40、epare a phone as early as possible解析:推理归纳题;根据短文内容let me give advice to other foreign students who plan to studyin the United StatesCheck the weather before coming!可知,在学生来美国之前,他们应该注意当地的天气;故选C答案:C32. When the writers classmate said“I think we already met!”,he meant .A. he and the write had known each
41、other in FranceB.Americans neednt shake hands when they met againC. he was not used to shaking hands with othersD. the write had forgotten about their last meeting解析:推理归纳题;根据短文内容I shook the hand of one of my classmates whom I had met theday before and he told me“I think we already met!”可知,美国人在他们再次见面
42、时,不需要握手;故选B。 答案:B33. What does the writer mainly want to tell us?A. His experience at UC,Berkeley.B. The relationship between classmates.C. His advice on studying abroad.D. The difference in attending a class.解析:主旨归纳题;根据短文内容I experienced some unexpected,funny,and sometimesembarrassing(令人尴尬的)situatio
43、nsAllow me to share some with you可知,作者想要告诉我们,他在美国伯克利的经历;故选A答案:A34.Your body is specialno two people in the world are alike,Although you are differentfrom everyone else,you have exactly the same body parts as the people around you,doing different jobs that keep all of us alive.What is inside my head?
44、Your head houses the most valuable part of your bodyyour brain.As you are reading,youreyes send pictures to your brain which makes meaning from what you see. Your brain helps you toremember and think,and makes sure your body is doing what it should.What is my skin(皮肤)for?Your skin covers your body.
45、In most parts of your body,the skin is just as thick as half acentimeter. If you have your skin cut,it will have a quick cure and stop viruses from getting intoyour body.Your skin also helps you feel the heat and coldness of the environment around you.Hair grows from inside the skin. When you feel h
46、ot,extra heat comes out through your skin.As aresult,your body temperature drops.How do I move?Muscles(肌肉)are found in most parts of your body.They work with your bones to help you movewhenever you cry or smile,eat or speak,walk or dance,etc.Why do I breathe?Your body needs to take in oxygen from th
47、e air and give out the unwanted carbon dioxide inthe body.When you breathe,air comes through your nose and mouth into your lungs(肺)whereoxygen flows to different parts of your body. What makes me sneeze?When dust or a strong smell gets into your nose,you sneeze. This is the way your bodycleans up th
48、e dust in your nose.Your lungs push out the air and try to clear your nose.What does my heart do?Your heart is a very special muscle. It is slightly bigger than your fist(拳头)and growsbigger as you do. If you place your hand on your heart,you will feel your heart beating whichforces blood to move aro
49、und your body.34. The underlined word“houses”in the passage probably means .A. storesB. locksC. createsD. builds 解析:词义猜测题。根据Your head houses the most valuable part of your bodyyour brain可推测,脑袋里有身体最有价值的东西大脑又知store的意思是储存;lock的意思是上锁;creating意为创造;build意思是建造,所以此处应选stores,故选A.答案:A35. If you have no skin covering your body,what would happen?A. Extra heat can only stay inside our body.B. Viruses cant get into our body easily.C. We cant feel the changes in temperature.D. Our body can be guarded by our