1、专升本英语-510 及答案解析(总分:145.00,做题时间:90 分钟)一、 Phonetics(总题数:1,分数:5.00)A.laundryB.launchC.laughD.flauntA.digB.driveC.pickD.sickA.YourB.sourC.ourD.hourA.falseB.looseC.thoseD.missA.riseB.causeC.loseD.bus二、 Vocabulary and Str(总题数:15,分数:15.00)1.So _ that no fish can live in it.(分数:1.00)A.the lake is shallowB.s
2、hallow the lake isC.shallow is the lakeD.is the lake shallow2._, box cannot be lifted by a boy of five.(分数:1.00)A.So a heavyB.So heavy aC.A such heavyD.Such heavy a3._ but fools will believe what he said.(分数:1.00)A.NoneB.NothingC.AnythingD.Everything4.Good technique in medicine means less pain and f
3、ewer deaths and, _ it is our duty to master it.(分数:1.00)A.altogetherB.thereforeC.otherwiseD.however5.Thai young man has made so much noise that he _ not have been allowed to attend the concert.(分数:1.00)A.couldB.mustC.wouldD.should6.I ant at least _ age _ Robert if I am not older than he.(分数:1.00)A.t
4、he same.asB.the same.withC.as same.asD.as same.with7._ you dont like him is none of my business.(分数:1.00)A.WhatB.WhoC.ThatD.Whether8.He stood on one leg, _ against the wall. while he took off his shoe.(分数:1.00)A.lyingB.leaningC.fallingD.stopping9.She began to _ something but stopped when she heard t
5、he teacher.(分数:1.00)A.tell.sayingB.speak.talkingC.say.speakingD.talk.telling10.He is expected Lo make a speech this afternoon, _?(分数:1.00)A.is he notB.isnt heC.is not heD.isnt it11.The water will be further polluted unless some measures _.(分数:1.00)A.will be takenB.are takenC.were takenD.had been tak
6、en12._ cave that George has discovered in his lifetime is near the Alps.(分数:1.00)A.The hundredthB.The hundredC.HundredthD.A hundred13.Many foreigners _ the Great Wall as the Worlds Seventh Wonder;(分数:1.00)A.look atB.look forC.look aroundD.look on14.One ought _ for what one hasnt done.(分数:1.00)A.not
7、to be punishedB.to not be punishedC.to not punishedD.not be punished15.They had a party _ Christmas Eve.(分数:1.00)A.atB.inC.onD.during三、 Cloze(总题数:0,分数:0.00)四、From Monday until Fr(总题数:15,分数:30.00)16.(分数:2.00)A.so happyB.that happyC.more happilyD.happier17.(分数:2.00)A.forB.toC.withD.of18.(分数:2.00)A.ver
8、y highB.just all rightC.reasonableD.too expensive19.(分数:2.00)A.otherB.the otherC.anotherD.others20.(分数:2.00)A.timeB.energyC.interestsD.fun21.(分数:2.00)A.spareB.workingC.ownD.day22.(分数:2.00)A.OKB.all rightC.anythingD.something23.(分数:2.00)A.work or studyB.working or studyingC.in working or studyingD.in
9、 work or study24.(分数:2.00)A.expensiveB.interestingC.excitingD.cheap25.(分数:2.00)A.collectsB.buysC.choosesD.selects26.(分数:2.00)A.collectB.coinageC.coinD.cooperate27.(分数:2.00)A.extremelyB.extremeC.completeD.special28.(分数:2.00)A.worthB.spentC.worthyD.used29.(分数:2.00)A.deliverB.doubtC.doubleD.decide30.(分
10、数:2.00)A.spend anythingB.cost anythingC.pay nothingD.need something五、 Reading Comprehens(总题数:0,分数:0.00)六、Passage One(总题数:4,分数:12.00)31.The process of urbanization has caused many problems, the major one is _.(分数:3.00)A.economyB.the growth of poverty in citiesC.educationD.health care32.According to t
11、he passage, what should be understood by governments?(分数:3.00)A.The link between the environment and the economy is not serious enough.B.The two issues of poverty reduction and the environment have often been connectedC.Environmental collapse is a result of economic developmentD.Environmental collap
12、se is affecting the possibility for growt33.The main idea of the passage is about _.(分数:3.00)A.urbanization and its effectsB.a huge effect of humanC.economic developmentD.the environment34.Which is NOT true among tile following statements?(分数:3.00)A.Half a century ago, most people lived in the count
13、ryside.B.Climate changes, droughts, floods are the reasons for many people to leave their farm land.C.More than sixty million people are added to cities and surrounding areas every two years.D.The international community has reacted slowly to the growth of urban poverty.七、Passage Two(总题数:4,分数:12.00)
14、35.How many people outside cities go into cities to look for jobs each day?(分数:3.00)A.70% of the people.B.4% of the people in the world.C.More than 75 000.D.About 75 000 peopl36.If tile economics of the world grow by 4% each year, _.(分数:3.00)A.people will have no jobsB.people can still have jobs as
15、beforeC.4% of the people will have jobsD.97% of the people will have jobs37.Which of the following is NOT true?(分数:3.00)A.Machines are taking work instead of people.B.Now more people are out of work.C.Machines need more money and longer holidays.D.Most people want to have jobs.38.One machine can do
16、as much work as _.(分数:3.00)A.40% of the peopleB.4% of the people in the worldC.40 peopleD.75 000 people八、Passage Three(总题数:4,分数:12.00)39.People usually call the writer Jim instead of James because(分数:3.00)A.its the name of his grandfatherB.its easier for people to call himC.its the name that his par
17、ents chose for himD.its more difficult than James40.Most English people have name(s).(分数:3.00)A.oneB.twoC.threeD.four41._ is Jims family name.(分数:3.00)A.JimB.GreenC.AllanD.James42.English people use Mr. ,Mrs. or Miss with _.(分数:3.00)A.the family nameB.the first nameC.the middle nameD.the first name
18、and the middle name九、Passage Four(总题数:4,分数:12.00)43.What is the passage about?(分数:3.00)A.An enjoyable journey.B.Henrys first flight.C.The helpful airhostess.D.Terrible travel by air.44.When the plane was going up, the air hostess told Henry not to worry about _.(分数:3.00)A.the planeB.the strange feel
19、ingC.his seatD.his health45.Which of the following is right?(分数:3.00)A.After getting into the plane Henry found his seat and sat down at once.B.Henry sat down in his seat and fastened the seat bch without any help.C.Thanks to the air hostess, Henry knew how to find his seat and fasten the seat belt.
20、D.With the help of the hostess, Henry got into tm plan46.In the passage“ move about“ means _.(分数:3.00)A.talk to each otherB.change his seat at that momentC.walk here and thereD.go on moving十、Passage Five(总题数:4,分数:12.00)47.Who works in the bookshop?(分数:3.00)A.Miss Smith,B.Mr. Hunt.C.Mr. King.D.Mr. Br
21、own.48.The post office starts its business at _ every weekday.(分数:3.00)A.7:00B.7:55C.8:00D.9:0049.After 10 oclock in the evening the small town _.(分数:3.00)A.be still busy for the next days businessB.becomes no longer quietC.becomes more beautifulD.stops its business hours50.Miss Mary Smith goes to w
22、ork always with a raincoat because _.(分数:3.00)A.the weather often changesB.she likes to do soC.she has to walk home after workD.it always rains when its time to go home十一、 Daily Conversation(总题数:0,分数:0.00)十二、A. I wouldnt mind w(总题数:5,分数:10.00)51.Bob: Theres a baseball game on TV now. Lets stay at ho
23、me, will yon?Alice: 1.(分数:2.00)填空项 1:_52.Joe: How did the dinner party go?Jane: 1.(分数:2.00)填空项 1:_53.Henry: You mustnt drive too fast.Nancy: 1.(分数:2.00)填空项 1:_54.George: What are you going to be when you grow up7Rose: 1.(分数:2.00)填空项 1:_55.Pat: May I speak to Jane?Ann: 1.(分数:2.00)填空项 1:_十三、 Writing(总
24、题数:1,分数:25.00)56.你是 Nancy。写封信给你的朋友 Eli,内容包括:(1)上个星期 Eli 给你发了请柬,邀请你参加她的女儿 Lola 在个周六下午举行的婚礼;(2)你参加不了,解释原因(如你已经答应了你的姐姐帮助她搬家);(3)你感到很抱歉,但计划下周末去拜访新夫妇;(4)写上一句适合情景的话。(分数:25.00)_专升本英语-510 答案解析(总分:145.00,做题时间:90 分钟)一、 Phonetics(总题数:1,分数:5.00)A.laundryB.launchC.laugh D.flaunt解析:A.digB.drive C.pickD.sick解析:A.Y
25、our B.sourC.ourD.hour解析:A.falseB.looseC.those D.miss解析:A.riseB.causeC.loseD.bus 解析:二、 Vocabulary and Str(总题数:15,分数:15.00)1.So _ that no fish can live in it.(分数:1.00)A.the lake is shallowB.shallow the lake isC.shallow is the lake D.is the lake shallow解析:shallow is the lake 为倒装形式,强调 shallow,原句是 The la
26、ke is so shallow that no fish can live in it2._, box cannot be lifted by a boy of five.(分数:1.00)A.So a heavyB.So heavy a C.A such heavyD.Such heavy a解析:so heavy a;此处 heavy 是形容词,so 是副词,由 so 修饰 heavy。Such 的用法应该是 such + a+(形容词)+名词。3._ but fools will believe what he said.(分数:1.00)A.None B.NothingC.Anyth
27、ingD.Everything解析:none but 等于“only”,意思为“只有”。4.Good technique in medicine means less pain and fewer deaths and, _ it is our duty to master it.(分数:1.00)A.altogetherB.therefore C.otherwiseD.however解析:therefore 意为“因此”,however,otherwise 表示转折意思。5.Thai young man has made so much noise that he _ not have be
28、en allowed to attend the concert.(分数:1.00)A.couldB.mustC.wouldD.should 解析:should+现在完成时表示“本该”本句意思为“本来就不应该允许他参加音乐会的”。6.I ant at least _ age _ Robert if I am not older than he.(分数:1.00)A.the same.as B.the same.withC.as same.asD.as same.with解析:the same.as.;和一样。7._ you dont like him is none of my busines
29、s.(分数:1.00)A.WhatB.WhoC.That D.Whether解析:that 引导主语从句,在从句中没有含义。8.He stood on one leg, _ against the wall. while he took off his shoe.(分数:1.00)A.lyingB.leaning C.fallingD.stopping解析:leaning 此处为分词短语作伴随状语,leaning against something 意思为“靠在上面”。9.She began to _ something but stopped when she heard the teach
30、er.(分数:1.00)A.tell.sayingB.speak.talkingC.say.speaking D.talk.telling解析:say 是及物动词,speaking 是不及物动词。10.He is expected Lo make a speech this afternoon, _?(分数:1.00)A.is he notB.isnt he C.is not heD.isnt it解析:反意疑问句的前半句用了肯定形式,后半句用否定形式,而且要用否定的简略形式,并进行主谓倒装。11.The water will be further polluted unless some m
31、easures _.(分数:1.00)A.will be takenB.are taken C.were takenD.had been taken解析:take measures 意思为“采取措施”,本句应用被动语态。12._ cave that George has discovered in his lifetime is near the Alps.(分数:1.00)A.The hundredth B.The hundredC.HundredthD.A hundred解析:the hundredth 是序数词,在序数词前用定冠词 the。13.Many foreigners _ the
32、 Great Wall as the Worlds Seventh Wonder;(分数:1.00)A.look atB.look forC.look aroundD.look on 解析:look on.(as).;看待,看成。14.One ought _ for what one hasnt done.(分数:1.00)A.not to be punished B.to not be punishedC.to not punishedD.not be punished解析:not to be punished,不受惩罚;ought to 的否定形式,not 要放在 to 的前面。15.Th
33、ey had a party _ Christmas Eve.(分数:1.00)A.atB.inC.on D.during解析:eve 前用介词 on。三、 Cloze(总题数:0,分数:0.00)四、From Monday until Fr(总题数:15,分数:30.00)16.(分数:2.00)A.so happyB.that happyC.more happilyD.happier 解析:从后面的 than 看,应填一个形容词的比较级。17.(分数:2.00)A.for B.toC.withD.of解析:应填 for,表示“对而言”。18.(分数:2.00)A.very highB.ju
34、st all rightC.reasonable D.too expensive解析:此处测试句意理解和选词。注意上文 He was very happy about his collection and.中的 very happy。依据逻辑关系,应选 C 为答案。19.(分数:2.00)A.otherB.the otherC.anotherD.others 解析:此处测试上下文逻辑和词义理解。注意上文 Some watch TV or So to the movies 中的 Some(一些)一词,与其对应的应是 others(另一些),故选 D 为答案。20.(分数:2.00)A.timeB
35、.energyC.interests D.fun解析:本题测试句意理解。人们业余时间从事不同活动原因是因为他们的兴趣不同。21.(分数:2.00)A.spare B.workingC.ownD.day解析:本题测试句意理解。从上下文来看此处应是“闲暇时间”。22.(分数:2.00)A.OKB.all rightC.anythingD.something 解析:本题测试句意理解。所填的词应是对“hobby”的一种概括。23.(分数:2.00)A.work or studyB.working or studying C.in working or studyingD.in work or stud
36、y解析:此处测试习惯用法。注意 busy 一词,它的习惯是 busy + doing something,故选 B 为答案。24.(分数:2.00)A.expensive B.interestingC.excitingD.cheap解析:本题测试句意理解。本句是对“hobby“的分类评价,即有的嗜好花钱多,有的嗜好不需要花钱等。25.(分数:2.00)A.collects B.buysC.choosesD.selects解析:本题测试句意理解。从后面的 match boxes 看,这里缺少一个与其搭配的动词,表达“收藏火柴盒”之意。26.(分数:2.00)A.collectB.coinageC
37、.coin D.cooperate解析:此处测试句意和词性理解。填充处应为名词或形容词,修饰 collection。排除动词 collect 和cooperate。比较 coinage(铸币)和 coin(硬币),依据句意,选 C 为答案。27.(分数:2.00)A.extremely B.extremeC.completeD.special解析:看后面的 valuable,如要修饰它只能用副词。28.(分数:2.00)A.worth B.spentC.worthyD.used解析:worth 250 作定语,修饰 piece,意为“值 250 美元的东西”。29.(分数:2.00)A.del
38、iverB.doubt C.doubleD.decide解析:此处测试上下文的逻辑关系。注意上文 He has almost 600 of themBut.中的 But 一词,表示转折关系,因此选 doubt(怀疑)为答案。句子的意思是“尽管他有将近 600 个,我还是怀疑它们是否能值什么钱”。30.(分数:2.00)A.spend anythingB.cost anything C.pay nothingD.need something解析:本题测试句意理解和词汇使用。句子主语为 others,指代 hobbies,为“物”作主语,因此要选择cost。dont cost anything 意
39、为“不需要花任何钱”。五、 Reading Comprehens(总题数:0,分数:0.00)六、Passage One(总题数:4,分数:12.00)31.The process of urbanization has caused many problems, the major one is _.(分数:3.00)A.economyB.the growth of poverty in cities C.educationD.health care解析:此题考查句意理解、细节定位。略读文章,发现在第 2 段中有 These are areas of poverty,slums.The in
40、ternational community has been too slow to recognize the growth of urban poverty,注意下划线部分,综合分析,选 B 为答案。32.According to the passage, what should be understood by governments?(分数:3.00)A.The link between the environment and the economy is not serious enough.B.The two issues of poverty reduction and the
41、environment have often been connectedC.Environmental collapse is a result of economic developmentD.Environmental collapse is affecting the possibility for growt 解析:此题考查细节定位。文章最后两句话阐述了政府开始了解到的问题,故选 D 为答案。33.The main idea of the passage is about _.(分数:3.00)A.urbanization and its effects B.a huge effec
42、t of humanC.economic developmentD.the environment解析:此题考查主题思想判断。略读文章,发现在第 2 段中有 City life is not always a bad thing,but many experts worry about this process of urbanization(城市化)。A new report says that process is having a huge effect on.,综合 urbanization 和 having a huge effect on.,故选 A 为答案。34.Which is
43、 NOT true among tile following statements?(分数:3.00)A.Half a century ago, most people lived in the countryside.B.Climate changes, droughts, floods are the reasons for many people to leave their farm land.C.More than sixty million people are added to cities and surrounding areas every two years. D.The
44、 international community has reacted slowly to the growth of urban poverty.解析:此题考查正误判断。略读文章,查找相关段落,可发现 C 与文章中的句子 More than 60 million people are added to cities and surrounding areas each year 意思不相符合,故选 C 为答案。七、Passage Two(总题数:4,分数:12.00)35.How many people outside cities go into cities to look for j
45、obs each day?(分数:3.00)A.70% of the people.B.4% of the people in the world.C.More than 75 000.D.About 75 000 peopl 解析:这是一道细节题根据文中 About 75 000 people are moving to the cities a day to look for jobs一句,可以判断出正确 D。36.If tile economics of the world grow by 4% each year, _.(分数:3.00)A.people will have no jo
46、bsB.people can still have jobs as before C.4% of the people will have jobsD.97% of the people will have jobs解析:这一题目主要考查学生是否理解并掌握了文章所提供的信息。我们从文中 The economies of the world need to grow by 4% each year just to keep the old number of jobs for people就可以清楚地看出,正确答案是 B。37.Which of the following is NOT true
47、?(分数:3.00)A.Machines are taking work instead of people.B.Now more people are out of work.C.Machines need more money and longer holidays. D.Most people want to have jobs.解析:这是一道事实询问题。首先需要注意考题中 NOT true 一节。我们从短文中 Also, machines do not ask for more money and longer holiday 可以看出,试题中 C 项 Machines need mo
48、re money and longer holidays与该句所陈述的内容不符,也不符合逻辑。38.One machine can do as much work as _.(分数:3.00)A.40% of the peopleB.4% of the people in the worldC.40 people D.75 000 people解析:这是一道细节题。文中信息比较明显。倒数第 2 句 One machine can often do thework of forty people 表明,正确 C。八、Passage Three(总题数:4,分数:12.00)39.People usually call the writer Jim instead of James because(分数:3.00)A.its the name of his grandfather